Behoor jij tot de groep ondernemers die altijd zijn hand opsteekt bij de vraag ‘Droom jij ervan je eigen boek te schrijven?’ En hoor je tot de groep die er nog steeds niet aan begonnen is?
Misschien ben je op zoek naar antwoorden op vragen die je hebt over het schrijven van je boek. In deze blog vind je antwoorden op de volgende 5 vragen:
1. Kost het schrijven van een boek niet heel erg veel tijd?
2. Over mijn onderwerp zijn al veel boeken geschreven. Voegt die van mij dan nog iets toe?
3. Heb ik een duidelijke structuur nodig als ik ga schrijven?
4. Kan ik mijn boek zelf redigeren of moet ik daarvoor iemand inhuren?
5. Is het uitbrengen van een boek (publiceren) niet ontzettend duur?
Laten we meteen van start gaan met de eerste vraag!
1. Boek schrijven: Kost dat niet heel veel tijd?
Hoeveel tijd het kost om je boek te schrijven hangt helemaal van jezelf af. Als jij gedisciplineerd (ja, ik heb ook een hekel aan dat woord) elke dag aan je boek schrijft, dan heb je binnen no time je manuscript geschreven.
Stel dat je elke dag 1 uur beschikbaar hebt om te schrijven. En stel dat je een boek wilt hebben van rond de 150 pagina’s. Op een pagina staan gemiddeld 300 woorden. Dat betekent dat je 45.000 woorden moet schrijven. Per 5 minuten schrijf je in flow gemiddeld zo’n 250 woorden. Dus reken maar uit hoeveel uur je nodig hebt om je boek geschreven te hebben.
Ik reken even met je mee. 250 woorden in 5 minuten betekent dat je in een uur zo’n 3.000 woorden schrijft. Om 45.000 woorden te schrijven, hoef je dus slechts 15 uur te schrijven. Valt mee hé! Feitelijk komt het dus neer op maar 15 dagen lang 1 uurtje in je agenda blokken om je manuscript van 150 pagina’s af te krijgen.
Natuurlijk ben je er dan nog niet. Na het schrijven komt het lezen, het herlezen en nog eens lezen van je boek. Waarin je uiteraard gelijktijdig de nodige correcties aanbrengt en doublures eruit haalt. Uitgangspunt bij een boek is ‘schrijven is schrappen’, maar dat doe je pas nadat je hele manuscript geschreven is!
2. Over mijn onderwerp zijn al veel boeken geschreven. Voegt een boek van mij dan nog iets toe?
Dat is uitstekend nieuws! Als er al veel boeken over jouw onderwerp geschreven zijn dan is jouw onderwerp ‘hot’. Kennelijk is er dan ook een lezers markt voor jouw onderwerp.
Ga die boeken eens onderzoeken. Kijk eens naar de inhoudsopgaven. Ik weet bijna zeker dat bepaalde hoofdstukken in elk boek terugkomen. Wellicht worden die onderwerpen vanuit een andere invalshoek beschreven, maar ze staan wel in elk boek. Dat betekent dat jij dat onderdeel ook zeker in jouw boek moet opnemen.
Bovendien heb jij iets toe te voegen aan wat er al is. Jouw kennis en expertise is uniek, niemand benadert een onderwerp zoals jij dat doet. Alleen dat al is een reden om snel een boek te schrijven waarin jij jouw visie op het onderwerp deelt.
3. Heb ik een duidelijke structuur nodig als ik ga schrijven?
Benader een boek hetzelfde als een reis. Natuurlijk kun je zonder vastomlijnd plan op reis gaan. Zo kun je ook zonder een duidelijke structuur een boek schrijven. Alleen maak je het jezelf dan onnodig moeilijk. Met een duidelijke structuur heb je namelijk een fantastische leidraad in handen. Je hebt overzicht over je hele boek.
Een structuur biedt houvast. Een structuur geeft je bovendien de mogelijkheid om kris kras te gaan schrijven. Heb je op enig moment zin om een bepaald onderdeel bij de kop te pakken, dan houd niets je tegen. Je weet namelijk precies waar dat onderdeel past in je structuur.
4. Boek schrijven: Moet ik een redacteur inhuren?
Het is heel slim om een redacteur in te huren voor het redigeren van je boek. Een deskundig persoon die daarvoor speciaal is opgeleid. Zo iemand haalt er stijlfouten uit waar jezelf overheen leest.
Voordat je met een redacteur in zee gaat, is het verstandig om eerst zelf te redigeren. Je kunt daarvoor verschillende invalshoeken kiezen. In de praktijk betekent het dat je zelf meerdere keren door je boek heen gaat. Het grote voordeel hiervan is dat de redacteur zijn/haar tijd alleen maar hoeft te besteden aan het echt specialistische werk.
5. Het uitbrengen van een boek kost toch heel veel geld?
Hoeveel geld jouw boek uiteindelijk gaat kosten hangt van een aantal factoren af. Nadat je boek (je manuscript) geschreven is, huur je een redacteur in. Daarnaast wil je misschien een vormgever die je cover en je achterflap ontwerpt plus het binnenwerk van je boek opmaakt. Vervolgens komen er nog meer keuzes op je pad.
Kies je voor een hard cover of een soft cover? Wil je een boek in full color, gedeeltelijk full color of alleen zwart/wit? Hoeveel pagina’s heeft je boek uiteindelijk? Hoe groot is de eerste oplage die je afneemt? Ga je naar een reguliere uitgever of kies je voor uitgeven in eigen beheer?
Al deze vragen bepalen mede de kostprijs van jouw boek. Heb je zelf geen geld voor het boek? Er zijn verschillende manieren om de kosten vooraf gefinancierd te krijgen. Dat lijkt me een mooi onderwerp voor een volgend blog.