Zonder leiderschap geen boek!
04 februari 2020 
2 min. leestijd

Zonder leiderschap geen boek!

Leiderschap is noodzakelijk voor het schrijven van je boek. In dit blog ontdek je waarom je zonder een sterk leiderschap je boek niet geschreven krijgt.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien raar dat je het nodig hebt bij het schrijven van je boek. Maar zonder leiderschap is de kans groot dat je boek er helemaal niet komt.

Wat is leiderschap?

Als het gaat om het schrijven van je boek dan is leiderschap de kunst om jezelf te managen. De kunst om besluiten te nemen en die ook daadwerkelijk uit te voeren.

Zonder leiderschap komt er dus geen goed boek. Als je jezelf niet goed leidt, dan raak je van je pad af. Je slaat dan allerlei zijwegen in die het schrijven van je boek onnodig complex maken.

Zijwegen die misschien wel interessant zijn maar die je afhouden van het ultieme doel dat je jezelf gegeven hebt, namelijk je boek geschreven krijgen.

Denk maar eens terug aan iets waaraan je begon en ook afgemaakt hebt. Hoe is het je gelukt om het ook daadwerkelijk af te maken? Had dat met het leiden van jezelf te maken? Vast wel!

Zwak leiderschap

Als je zwak met jezelf omgaat, dan wijk je van je plan af. Dan volg je een andere route dan je eerst bedacht had. Alles wat gemanifesteerd wordt begint altijd met een eerste schepping.

Een eerste schepping is het plan dat je maakt voordat je ergens aan begint. Voor je boek is dat een eenvoudige  blauwdruk.

Als je die blauwdruk hebt gemaakt maar daar vervolgens niets mee doet, dan schiet die blauwdruk haar doel voorbij.

Er is altijd een tweede schepping nodig om dat wat je in de eerste schepping hebt gemaakt, ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Vergelijk het maar eens met het bouwen van een huis. Eerst is er een plan, een ontwerp voor het huis. Daarin staat precies aangegeven waar de muren moeten komen, waar de deuren gepland zijn, de keuken, de badkamer, de stopcontacten, de leidingen, enzovoort. Dat bouwplan is de eerste schepping.

Je kunt nooit in het huis wonen als er geen tweede schepping op de eerste volgt. Het plan zal uitgevoerd moeten worden. De bouw moet gestart worden en ook afgemaakt worden. Pas dan kun je in het huis gaan wonen.

Voor een boek zijn de eerste en de tweede schepping net zo noodzakelijk. Eerst een plan: je blauwdruk, dan de uitvoering: het daadwerkelijk schrijven en uitgeven van je boek.

Geen focus

Zwak leiderschap zorgt ervoor dat je geen focus hebt, en zonder focus op het doel dat je wilt bereiken, ga jij je doel niet halen.

Geen focus kan er zelfs voor zorgen dat je stopt met het schrijven van je boek. Want hoe je het went of keert, zonder een glasheldere focus op het schrijfproces, wordt het niets met je boek. Je boek vraagt een bepaalde discipline van je.

Als je discipline een vervelend woord vindt, lees dan vasthoudendheid. Het vraagt van je dat je bereid bent om andere zaken wat minder prioriteit te geven tijdens je schrijfproces.

Sterk leiderschap

Het goeie nieuws is dat sterk leiderschap een vaardigheid is die je gewoon kunt leren. Je kunt jezelf erin bekwamen.

Het werkt precies hetzelfde als alle andere dingen die je in je leven geleerd hebt. Je onderzoekt eerst hoe het precies in elkaar zit. Wat is sterk leiderschap voor jou? Wanneer weet je dat je het inzet en hoe zet je het precies in?

Voor mij is sterk leiderschap bijvoorbeeld dat ik me houd aan de afspraken die ik met mezelf heb gemaakt. Het is dan alleen nog een kwestie van doen. Echt daadwerkelijk uitvoeren wat je met jezelf hebt afgesproken.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je reële afspraken met jezelf maakt. Als je bijvoorbeeld hebt bedacht dat je dagelijks een uur aan je boek gaat schrijven, maar je vergeet daarvoor de tijd in te plannen in je agenda, dan is de kans dat je het gaat doen kleiner dan wanneer je die tijd wel ingepland hebt.

Leiderschap nemen is jezelf leiden naar concrete kleine stappen die je heel makkelijk uit kunt voeren.

Hoe kijk jij tegen leiderschap aan?

Ben je van mening dat je zonder leiderschap je boek kunt schrijven? Of denk je dat het een noodzakelijke vaardigheid is om je boek geschreven en uitgegeven te krijgen? Ik lees graag jouw mening hieronder in het reactieveld. Daar kan ik van leren en de andere lezers kunnen daar ook van leren.

Over de schrijver
Ik help vrouwelijke ondernemers om met Canva, Marketing en de juiste Mindset hun bedrijf naar het volgende niveau te tillen.
Reactie plaatsen